Allsale - Logotype
  Supersök
 
 
  Sök varumärke
 
Visa
MasterCard
Klarna Faktura Konto
Postförskott
DHL
UPS
 
 

Recept som du inte kan motstå!

God mat och dryck kan vara en fantastisk upplevelse både i hemmet och på semestrar och resor. Nyfikenheten och vänliga kockar runt om i världen har gjort att vi kan dela med oss av våra erfarenheter. Har du några som du vill dela med dig?

Linssoppa

Soppa med linser  (2015-06-23)

 

Vad kan vara bättre vardagsmat än en mustig linssoppa? Själv äter jag denna soppa minst en gång i veckan. Laga en rejäl sats och frys in i portionsförpackningar. Lätt att ta fram ur frysen och värma i en kastrull!

Linser är både närande och mättande och bästa proteinkällan bland växter. Det här är en riktig billig budgetsoppa.

Önskas tunnare konsistens tillsätt mera vatten. Vill du ha en helt slät soppa, stavmixa.

Servera soppan rykande het i soppskålar.

 

Ingredienser (8-12 portioner)

  • 2 msk olivolja
  • 1 röd lök, hackad
  • 5 morötter, skurna i 1 cm stora tärningar
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 500g röda linser, sköljda
  • 1 burk ekologiska tomater
  • 12 - 15 dl vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar (av bra kvalitet)
  • 1 tsk salt, 1 tsk nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Värm upp olivolja i en kastrull.
  2. Lägg i lök, morötter och vitlök och fräs under omrörning tills grönsakerna börjar mjukna, ca 3 min.
  3. Rör i timjan, ingefära och oregano.
  4. Tillsätt linser och rör om ordentligt.
  5. Häll i tomater, vatten och buljong.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Sätt på locket och koka upp. Låt puttra ca 20-25 minuter tills linserna är mjuka.

 

Fisksoppa

Fisksoppa  (2015-06-23)

 

Fisksoppa med vitt vin och räkor. Serveras med Annas nyttiga bröd.

Färdigt på 1 timme och 30 min

Ingredienser:

  • 0.5 st färsk röd chilifrukt, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st schalottenlök
  • 0.5 st liten fänkål
  • 2 st morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl fisk/räkbuljong
  • 1 dl slätbladig persilja, hackad
  • 2 dl soyagrädde
  • Citron
  • 2 dl skalade räkor + skal
  • 3-400 gram fisk i bitar (lax, marulk, havskatt, torsk allt efter tillgång)


Fond

  • Olivolja/smör
  • 4 st schalottenlökar
  • 2 st morötter
  • 0.25 st fänkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 st vitpepparkorn 
  • Rostade räkskal (+ ev fiskskrov)
  • 1 l vatten


Gör så här

1. Skala räkorna och rosta skalen i 225 grader i ugnen cirka 15 minuter.

2. Häll lite olja i en stor kastrull.

3. Fräs schalottenlök, morötter, fänkål och tomatpuré några minuter utan att det får färg.

4. Tillsätt de rostade räkskalen och låt koka cirka 10 minuter.

5. Viktigt att inte koka för länge då räkskalen gör fonden besk.

6. Sila av och koka ihop (reducera) fonden cirka 30 minuter (2/3) på låg värme. (Går även bra att göra mycket fond och frysa in) Spar fonden och gå vidare.

7. Hacka schalottenlöken fint och smält i olivolja/smör.

8. Hacka chilin och låt fräsa med.

9. Tillsätt eventuellt en hackad vitlöksklyfta.

10. Strimla morot och fänkål i tändstickstora bitar.

11. Lägg ned i grytan och låt fräsa försiktigt utan att de tar färg.

12. Tillsätt tomatpurén.

13. Häll i vin och låt koka upp.

14. Häll i fonden och lite juice från citron.

15. Tillsätt räkor, fisk samt sojagrädde och låt puttra någon minut tills fisken blivit genomkokt.

16. Avsluta med att röra i persiljan.

17. Serveras rykande het i soppskålar, gärna med en klick hemlagad aioli.

Nyttigt bröd

Annas Nyttigt bröd  (2015-06-23)

 

Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Oerhört lättbakat. Bara att röra ihop – kommer bli en favorit för familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga brödet!

Ingredienser:

  • 5 dl dinkelmjöl från Labans Gotland
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2.5 dl fyrkornskross
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 tsk havssalt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 5 msk blandade brödkryddor
  • 1 liter ekologisk filmjölk
  • 0.5 dl sirap

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 c.
  2. Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.
  3. Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
  4. Grädda ca 100 minuter.
  5. Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter. Välj mjöl från Saltå kvarn samt dinkel från Labans på Gotland. Finns i hälsokostaffären.

Grillspett med fisk

Grillspett med fisk  (2015-04-27)

4 portioner

 

500 g fiskfilé av lax, kolja, hoki

1 dl blad från färsk basilika

1 citron

12 vitlöksklyftor

 

Citronmarinad:

0,5 dl olivolja

0,5 citron, saft och skal

0,5 tsk salt

1 pressad vitlöksklyfta

 

Het marinad:

0,5 dl olivolja

1 tsk tabasco

3 msk chilisås

0,5 tsk salt

 

Välj en eller ett par sorters fisk och en av marinaderna. Skär fisken i ca 3 cm stora bitar. Lägg fiskbitarna i en plastpåse. Blanda marinaden och häll den i påsen. Förslut påsen och låt ligga kallt i 30 min-1 tim. Om du använder träspett, lägg dem i vatten en stund. Skär citronen i tumtjocka skivor och sedan i halvor. Skala vitlöksklyftorna.

Varva fiskbitar, basilikablad, citron och vitlök på spetten. Stick gärna två träspett parallellt genom bitarna, då rullar de inte runt när de vänds. Grilla högt upp i ugnen, i grillpanna eller på utegrill, 6-8 min, pensla med marinaden och vänd spetten några gånger under tiden.

 

Servering

Servera med en matig sallad av t ex quinoa eller couscous, eller med ris och en kall yoghurtsås smaksatt med citron, sambal oelek eller chilisås.
 
Ugn: 275º
1 timma 30 minuter
 

 

Äggtoddy till Påsk

Äggtoddy i höga Champagneglas  (2015-03-27)

 

Enkelt - Elegant - Gott!

 

Vispa äggulor och socker riktigt kraftigt tills det blir ljust och tjockt. Blanda i sprit eller juice och fördela i glasen.Fyll försiktigt på valfri mängd hett vatten.

  • 4 ägg, endast gulan
  • 1 dl socker
  • 1 dl kokande vatten eller het mjölk
  • 2 msk konjak, whisky, rom, konjak eller apelsinjuice

 Dekorerar med en fjäder i samma färg!

Chokladtårta

Chokladtryffeltårta med Polkagrädde  (2014-11-06)

16 personer
Tid: 45 minuter + tid i kyl

 

Denna superenkla täta chokladtårta rörs ihop i en enda kastrull. Minimalt med jobb och disk, men maximal utdelning! Kan med fördel förvaras i frysen och skäras upp närhelst man är sugen på en bit.

 

Chokladbotten:
100 g smör
1/2 dl kakao
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl

 

Chokladtryffel:
3 dl ekologisk vispgrädde
400 g mörk choklad (70%)

Till servering:
kakao
vispgrädde
hårda polkagrisar eller hallon

 

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Smörj en rund form, ca 20–25 cm i diameter med avtagbar kant. Rör ner kakao, inkråmet i vaniljstången eller vaniljsocker, salt och socker i smöret. Tillsätt äggen och mjölet och rör slätt.

 

Häll i formen och grädda i cirka 17 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna. Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden i den odiskade kastrullen, dra åt sidan, blanda i chokladen och rör tills den smält. Häll chokladtryffeln över den svalnade tårtbottnen. Ställ in i kyl tills tryffeln stelnat, gärna över natten.

 

Innan servering – ta ut tårtan ur formen och pudra över rikligt med kakao. Tårtan serveras med vispad grädde, god vaniljglass eller lösvispad grädde blandad med krossade polkagrisar

Bruschetta

Bruschetta - Enkelt och gott!  (2014-09-27)

Doft av Italien!

 

Bruschetta är maträtten, från centrala Italien, som föddes i den enkle bondens kök och sedan hamnade på finborden i hela världen. Ordet bruschetta kommer från italienska verbet bruscare som betyder att rosta över koleld.

Bruschettan består, i sitt grundutförande, av stekt eller grillat bröd gnuggat med vitlök och spetsat med lite olivolja och salt. Vill du göra den lite intressantare kan du också lägga till hackade tomater, parmaskinka, rödlök, olivpasta, fetaost eller vad du kan hitta i köket för dagen.

 

Enkelt att göra:

2 portioner  Tid: 10 ca min

 

Rosta 4 st skivor ljust lantbröd i en panna eller brödrost

Hacka tre små plommontomater.

Skala och skär 1/2 liten rödlök i tunna skivor.

Hacka en liten vitlöksklyfta

Fräs lök och vitlök i lite olivolja utan att den tar färg. Lägg i tomathacket, salt och nymalen svartpeppar.

Tillsätt en tesked balsamvinäger. Låt puttra på rätt hög värme i 2 – 3 minuter. Blanda i en tesked hackad, färsk rosmarin och låt allt svalna.

Fördela  tomatröran på bröden. Garnera gärna med sådant du tycker om såsom oliver eller fetaost.

 

Smaklig måltid!

Oliver

Oliver  (2014-09-27)

Oliver är ett av de äldsta kända livsmedlen. Man tror att vi började äta dem för 7000 år sedan och att de härstammar från Kreta eller Syrien. Olivoljan är inte bara en av grunderna i medelhavsdieten den skall också ha riktigt fina effekter på din hälsa. Extra Virgin olivolja lär enligt vetenskapen ha kraftigt antiinflammatoriska effekter som fungerar genom att hålla gener, som kan orsaka inflammation, i schack.

Olivoljans omättade fetter minskar risken att drabbas av Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, depression och diabetes.

 

Spanien är den i särklass största producenten av olivolja och där kan du finna de högsta kvaliteterna till lägsta priserna eftersom det där tillverkas olja i sådana volymer.

 

Oliver passar ju i många recept men vill du ha något riktigt enkelt att servera, till ett torrt glas vitt före maten, eller bara i skuggan en sommareftermiddag, kommer här ett tips.

 

Köp större oliver, jumbo, och dela dem till hälften med ett snitt rakt över. Fyll sedan oliven med mjukost som du har spetsat med en droppe vitlök och en knivsudd chili.

 

Du kan också prova med Fetaostkräm som du mjukat upp med turkisk yoghurt och kryddat med nymald svartpeppar. Enklast är att spritsa in krämen i oliven med en gammaldags plåtsprits.

 

Lingongelé

Skogens röda guld!  (2014-09-27)

 

 

 

Gör en läcker lingongelé som passar bra till både oxkött, vilt och fågel!

 

Ingredienser:

* 1 kilo lingon

* 2, 5 dl vatten

* Lika mycket socker som den avrunna saften väger.

 

Gör så här:

*Koka lingonen i vattnet, i ca 15 min, tills bären börjar gå sönder och töms på sitt innehåll. Hjälp gärna till att med en sked mosa bären mot kastrullens insida.

*Sila genom en saftsil så bara skalen blir kvar.

*Tillsätt lika mycket socker som den avrunna saften väger och rör om tills det smälter.

*Häll tillbaka den sötade lingonsaften i en rengjord gryta och låt koka  tills det börjar bubbla. Kokar den för länge blir gelén seg. Kokar den för kort tid får den svårt att stelna.

*Häll upp i steriliserade glasburkar. Skruva på locken direkt och vänd burkarna upp och ner. Låt svalna och vänd dem rätt igen.

*Det kan ta en någon dag innan gelén stelnat. Inte fullt så mogna bär innehåller mer pektin och stelnar därför fortare.

 

Fiskgryta Smögen

Fiskgryta Smögen  (2014-08-27)

(8 personer)

700 g blandade

fiskfiléer i bitar,

t.ex. lax, torsk, sej

3 potatisar

1 gul lök
2 tomater
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
2 msk smör
1 paket saffran (0,5 g)
2 tsk curry
4 dl torrt vitt vin
4 dl fiskbuljong av tärning
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
hackad dill
hackad persilja

 

Gör så här:

Skala potatis och lök och skär dem i tärningar. Skålla och skala tomaterna och skär dem och övriga grönsaker i tärningar. Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg. Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt saffran och curry och låt kryddorna fräsa med någon minut. Späd med vin och buljong och låt allt sjuda några minuter. Vispa sedan ned crème fraiche så att den smälter och blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar. Lägg i fisken delad i 2-3 cm stora bitar och sjud dem några minuter.

 

Servera grytan omedelbart (får den stå och koka för länge blir fisken lätt torr), gärna med ett rustikt brytbröd. Strö över rikligt med hackad dill och persilja.

Chokladfondant

Chokladfondant  (2014-02-20)


Till 4-6 portioner, tid ca 30 minuter.
 
130 g mörk choklad (70% hackad)
125 g smör 
3 ägg + 1 äggula
0,75 dl strösocker
1 msk kakao
0,5 dl vetemjöl
ströbröd
valfria tillbehör 
 
1, Sätt ugnen på 200 grader.
 
2, Smält choklad och smör tillsammans.
 
3, Vispa ägg och socker försiktigt. Rör ner chokladsmöret i äggsmeten. Vänd ner vetemjöl blandat med kakao.
 
4, Smörj och bröa 4-6 format. (Silikonformar för muffins är perfekta). Grädda ca 9 minuter tills ytan precis torkat. Obs! Går att förbereda, ställ i kylskåp och värm precis innan servering.
 
Serveringsförslag:
 
Jordgubbar och florsocker, med en gräddklick.
 
Filéade apelsinklyftor och grapefrukt, blandade med passionsfrukt. Gräddklick eller glass till.
 
Hallon med några stänk av hallonsås. Gräddklick eller glass till. 

Knäckebröd

Ett superläckert knäckebröd!  (2013-11-11)

Ett superläckert knäckebröd till vinterns soppor!

 

 Enkelt att göra - inget kladd - krispigt gott!

 

 Två ugnsplåtar

Ingredienser:

1 dl havregryn

  1 dl linfrö

1 dl solrosfrö

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

3,5 dl valfritt mjöl (vetemjöl, bovete..)

0,5-1 tsk salt

1 dl olivolja (eller annan olja)

2 dl vatten

ev smaksättning med nässlor, flingsalt...

 


 

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser, till sist vatten och olja till en jämn deg. Dela degen i två lika delar och kavla ut varje del så tunt som du kan, mellan två bakplåtspapper. Avlägsna det översta papperet, lägg över underpapperet med smeten på en plåt och skär ett rutmönster i ytan så att brödet blir lättare att knäcka. 

Grädda i mitten av ugnen - gärna varmluft - vid 200 grader, 10-15 minuter, eller tills knäckebröden blir lätt gyllenbruna. 

 

Håller sig minst 4 veckor i en metallburk eller i papperspåsar.

 

Det här blir ett underbart sprött bröd, och inte något kladd då utbakningen görs direkt på bakplåtspapper. Mycket enkelt!

 


Helstekt Oxfilé i ugn  (2013-11-04)

 

Helstekt Oxfilé i ugn med rödvinssås

 

 Enkelt - Lyxigt - Fantastiskt gott!

 

 Antal portioner: 6

Ingredienser

1 kg hel oxfilé
3 msk smör till stekning
salt
malen vitpeppar
malen svartpeppar

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort-parera senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.

 

2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 60° och 62 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°.

 

3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie (Viktig del i processen. Gör du inte detta har du all köttsaft på skärbrädan istället för i köttet). Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Vigna Pedale

Vigna Pedale 2006  (2013-11-04)

 

Vigna Pedale är ett Reserva från 2006, med fantastisk smak, och passar mycket bra till mörkt kött.

 

Smaken är:

Nyanserad, kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, körsbär, mörk choklad och tobak. 

 

Land: Italien, Apulien, Castel del Monte

 

Pris: 119kr (Systembolaget)

creme brulee

Crème Brûlée  (2013-07-07)

 

Crème Brûlée är min stora favorit just nu, och gärna lagad i en lite vidare form, så att det blir en stor "knäckig" yta. Weber Tändare Style är perfekt att använda till detta. 

 

För 4 personer behövs:

1 vaniljstång

3dl vispgrädde

1dl mjölk (3%)

3/4dl strösocker

1krm malen kardemumma

4 stora äggulor

ca 2 msk farinsocker

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Dela Vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Blanda Vaniljstång och frön med grädde, mjölk, socker och kardemumma i en kastrull. Koka upp. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning.

 

Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer ca 1 1/2dl vardera. 

Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt formarna stå i kylen över natten.

 

Vid servering: Strö farinsocker på formarna och bränn av dem med Weber Tändare Style, eller i ugnen med öppen ugnslucka, och med grill på högsta värme.

Two Oceans Rosé

Perfekta Picknickvinet  (2013-06-27)

 

picknicken vill man ha ett fräscht, lätt vin som passar till det mesta man kan ha med sig i korgen. Då är Two Oceans Rosé utmärkt. Ett rosévin som gillar mat och även blir toppen att avnjutas på balkongen ljumma kvällar. Pris 65 kr.

Självklart har Two Oceans Rosé skruvkork och dessutom är glaset i flaskan av lättviktsmodell som både sparar på miljön och är lättare att bära.

Studenttårta

Studenttårta för många  (2013-05-20)

 

Letade bra recept på studenttårtor och fann det här läckra...

 

Tårtan kan förberedas och frysas flera veckor i förväg. För att få tårtan extra saftig fyller man den med sylt och vaniljkräm och förvarar den väl inslagen i plastfolie i kylskåp ett dygn innan man lägger den i frysen.
Det enklaste sättet att servera studenttårtan är att såga till en bräda
eller spånplatta ca 1 meter lång och 20 cm bred. Klä den sedan med folie och lägg på tårtpapper.

 

Ingredienser:

 

25 bitar

  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 dl hett vatten
  • Till formarna:
  • smör eller margarin
  • riven kokos
  • Sylt:
  • 5-6 stjälkar rabarber
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 1/2 dl socker
  • Vaniljkräm:
  • 3 dl mjölk
  • 2 påsar marsankräm kok eller motsvarande mängd kallrörd vaniljkräm
  • Garnering:
  • 9 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 2 liter jordgubbar
  • partyflaggor

Gör så här:

 

  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och häll samtidigt ner det heta vattnet. Rör försiktigt till en jämn slät smet.
  • Häll smeten i väl smorda och kokosbeströdda avlånga formar. Grädda alla tre formarna samtidigt på galler i ugnens nedre del, i 200 grader, 30-35 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna. Jämna till ytan en aning om den blivit toppig under gräddningen.
  • Skär rabarbern i bitar och snoppa och skölj jordgubbarna. Blanda alltsammans i en kastrull och tillsätt sockret. Koka 10-12 minuter. Vispa sylten kraftigt, helst med ballongvisp, så att den blir slät. Låt sylten kallna.
  • Koka marsankrämen enligt anvisningen på förpackningen och låt den kallna.
  • Dela varje tårtbotten i tre delar. Bred ett lager sylt och vaniljkräm på de två undre bottnarna. Lägg samman tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas. Förpacka tårtorna i plastfilm. Förvara dem ett dygn i kyl och frys sedan in dem.
  • Lägg de frysta tårtbottnarna på serveringsbrädan.
  • Vispa grädde och vaniljsocker till hårt skum. Bred en del av grädden över bottnarna och spritsa på resten.
  • Garnera med hela och skivade jordgubbar samt flaggor. Förvara tårtan kallt till serveringen.

 

 

 

Våren kommer i rosa och stavas Rosa dei Masi  (2013-05-02)

 

Lagom till vårens intågande har Masi Campofiorin, det mest sålda röda vinet över 100 kr på Systembolaget och det vita vinet Masi Masianco fått ett efterlängtat syskon, en lillasyster som fått namnet Rosa dei Masi. Ljuv som en nyponros såg hon dagens ljus i Italien 2012, 750 ml stor och med en alkoholvikt på 12.5%. Den 2 maj visas hon för första gången upp i sin skära volangklänning för den svenska konsumenten i Systembolagets beställningssortiment. Hennes intåg i Sverige byter ut alla himlens svarta skyar mot rosa fluffiga moln och sprider vårvärme bland alla hon möter.

 

Denna vackra italienska donna består till 100 % av refosco, en druva som växer i Friuli, norr om Venedig. Rosa dei Masi är ljust laxrosa med ungdomligt purpurstänk. Doften är bärig som går mot tranbär och skogshallon. Smaken är fyllig, generös och rödfruktig med lång eftersmak. Hon bjuder även på en liten ton av blodgrape som utlovar en bra matkombo. 

 

Precis som sina syskon, är Rosa ett appassimento-vin, här har 15% av druvorna fått torka i 50 dagar innan pressning och andra jäsning. Inga ekfat i närheten av denna skira dam, däremot 60 dagars lagring på ståltank med bâtonnage en gång per vecka. Bâtonnage innebär att man rör om jäst-resterna i vinet så att de blandas och på så sätt ger en större komplexitet till vinet.

 

Avnjut Rosa dei Masi väl kyld som aperitif, till lätta pastarätter eller till sommarens färska fisk och skaldjur.

 

Med sin sofistikerade och vackra utsida tillsammans med sin fylliga och generösa insida och personlighet, är Rosa dei Masi det självklara sällskapet till vårens och sommarens picknickar, grillkvällar och fester.

 

NYHET 2 maj (beställningssortimentet)

 

Rosa dei Masi 2012
Ursprung: Veneto, Italien
Varunummer: 79430
Pris: 89 kr
Volym: 750 ml
Druva: 100% refosco

 

Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten  (2013-04-21)

Cheesecake och kladdkaka i ett. Toppa den goda chokladbottnen med en färskostkräm med passionsfrukt och jordgubbar och succén är given.

 

Kladdkaksbotten:
100 g    smör
3 dl    strösocker
1,5 dl    vetemjöl
4 msk    kakao
1,5 tsk    vaniljsocker
2 st    ägg


Cheesecake fyllning:
5 st    passionsfrukter
200 g    philadelphiaost, rumsvarmt
2 dl    strösocker
2 tsk    vaniljsocker
3 st    äggulor
3 dl    vispgrädde
2 dl     mosade jordgubbar


Garnering:
färska jordgubbar

 

1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt
ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
4. Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
5. Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
6. Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.

Vaniljpannakotta med grillat fruktspett och limesocker  (2013-04-21)

 

Den perfekta desserten som kan förberedas dagen före. Se till att grillspetten grillas på rengjort galler. De kan grillas först och ligga färdiga under folie.

 

1. Snitta vaniljstången längst med och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstång och frön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 20 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Sila bort vaniljstängerna. Koka upp grädden på nytt. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i grädden. Häll smeten i 4 portionsformar och låt stelna i kylskåpet minst 3 timmar.

2. Skär ananas och vattenmelon i 1,5 cm stora tärningar. Trä upp på små grillspett och grilla 30 sekunder på varje sida. Låt svalna.

3. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och blanda med sockret.

4. Servera fruktspetten med limesocker på pannacottaskålarna.

 

Ingredienser (4pers)

 

Vaniljpannacotta

1 st    vaniljstänger
3,5 dl    mellangrädde
1,5 dl    mjölk
0,5 dl    strösocker
2,5 st    gelatinblad


Grillat fruktspett
ananas, ca 1/4 frukt
vattenmelon, ca 1/4 frukt


Limesocker
1 st    lime
1 msk    strösocker

Limoncello

Limoncello di Capri - Frisk smak att avsluta en måltid med  (2013-04-16)

Limoncello är en härlig likör av citroner, som är mer frisk än söt. Den är underbar att avsluta en måltid med, iskall, direkt från frysen eller rumsvarm för att få mer rundhet i smaken.

 

Limoncello serveras med fördel som sås till en liten skål vaniljglass.

 

Beskrivning: Doften är stor, fruktig med tydlig karaktär av citron, inslag av citrusskal.

 

Köp den färdig i vacker flaska på Systembolaget eller imponera på gästerna och gör den själv. Se tidigare recept.

 


 

Taurasi, Italien - Ett enastående gott vin  (2013-03-26)

 

 

 

Taurasi, Italien

2006

(150kr på Systembolaget)

 

"Kryddig, nyanserad, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, tobak, salvia och romrussin."

Oxfilé på grillen med härlig, lättgjord sås  (2013-03-26)

1, Gör grillen klar för grillning (175-225 grader)

 

2, Blanda

1,5 msk olivolja

1,5 msk färsk dragon finhackad

grovt havssalt

nymalen svartpeppar

 

Pensla 4 skivor oxfilé på båda sidor med blandningen. Låt dem vila i rumstemperatur i 15-30min innan du grillar dem.

 

3, Borsta rent grillgallret.

Grilla biffarna över direkt, medelhög värme, med locket stängt tills du fått önskad tillagningsgrad. Lyft av biffarna från grillen och låt dem vila medan du gör såsen.

 

4, Smält 50g smör i en stekpanna på medelhög värme. Lyft av pannan och tillsätt 0,5dl hackade, rostade valnötter, 1msk vitvinsvinäger och 1msk finhackad dragon. Smaka av med salt och peppar. Servera genast tillsammans med köttet. 

 

Receptet finns på s76 i Weber "Dags att grilla"

Grillad lax- och torsktatar - 4 personer  (2013-03-26)

En underbar förrätt på grillen!

 

300g lax utan skinn och ben

300g tors utan skinn och ben

4-5 små schalottenlökar

3msk hackad dill

Lite olja till pannan vid grillningen

Salt och peppar

 

Hacka lax- och torskköttet med en vass kniv, gärna grovt.

Lägg fiskköttet i en skål och tillsätt hackad dill, hackad scharlottenlök, salt och peppar. Låt det vila i 15 minuter. Forma det till biffar och grilla dem i en varm panna på grillen eller i en Weber-aluminiumform i het olja. Tartaren måste få en bra stekyta innan den vänds, eftersom den inte innehåller något som gåller den samman. Grilla tartaren 3-4 minuter på varje sida. 

Chokladmuffins

Chokladmuffins med Chili  (2013-03-19)

Chokladmuffins med chili - ca 10st  

 

250g vetemjöl

130g smör

180g socker

100g mörk choklad,hackad

2tsk bakpulver

3msk kakao

2dl naturell yoghurt

1 ägg

0,25tsk chilipulver

 

 

Tänd grillen och värm upp den till 200 grader. Smölt smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, socker, hackad mörk choklad, bakpulver, kakao och chili i en skål.

 

Blanda ihop det svalnade smälta smöret med yoghurten i en annan skål och vispa ner hela ägget.

 

Vänd ner de torra ingredienserna och fördela smeten i 10 små aluminiumformar, nästan upp till kanten. Sätt dem på en pizza-/baksten och grädda i cirka 20 minuter.

Servera Cappucciono med omtanke  (2013-01-31)

Det finns enkla sätt att imponera på gästerna eller sambon. Ett enkelt hjärta i skummet, eller prova på ett lite mer avancerat mönster.

 

Här får Du några härliga tips, och låt Dig inspireras av filmen från Jura

 

Här finner Du Jura Cappuccinokoppar

 

Traditionell julskinka på grillen  (2012-05-30)

Ingredienser (6 Portioner)
  • 2 kilo skinka
  • 2 msk senap
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • Ströbröd
I köket

Rör ihop senap, socker och ägg till en senapsblandning.

 

Vid grillen

Förbered grillen för indirekt grillmetod och fyll på rikligt med briketter. Tänd och vänta tills briketterna har fått en fin grå färg. Lägg under tiden julskinkan i blöt 10-15 minuter med svålen kvar. Ta upp och torka av skinkan. Sätt på locket och sänk värmen till ca 160-170 grader genom att stänga bottenspjäll och lockventil till knappt hälften.

Placera sedan skinkan på grilgallret över droppformen och lägg på locket igen. Grilla tills skinkans inner temperatur är ca 70-75 grader (60-75 min/kilo). Kolla ibland att temperatur i grillen är konstant (kan variera beroende på vind/kyla) och fyll på briketter vid behov, ungefär var 60-90 minut.

Fortsätt med övrig julmat innan det är dags att ta med familjen med ut i trädgården för att njuta doften av nygrillat och bära in julskinkan. Ta bort svålen och pensla på senapsblandningen.

Sikta ströbröd över innan du griljerar vid 200 grader i ugnen i 10-15 minuter.

Fiskrulle med serranoskinka på grillen  (2012-05-29)

Ingredienser ( Portioner)
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula paprikor
  • 1/2 sida färsk laxfilé
  • 1/2–1 sida färsk vitfisk, t.ex. kolja,
  • hälleflundra eller piggvar
  • 1 knippa färsk dill
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • 200 g serranoskinka i skivor
Så gör du
Skölj paprikorna och lägg dem i den smorda grillformen. Grilla paprikorna i hög indirekt värme i 20–25 minuter tills skalet blir svart. Har du en Summit® kan du skära paprikorna i halvor och lägga dem med skalet uppåt, och sedan grilla med den infraröda brännaren inställd på HIGH.

När skalet är svart lägger du paprikorna i en plastpåse och stänger den. Du kan också lägga dem i en folieform med plastfilm över. I bägge fallen kommer skalet att lossna ännu lättare. När paprikorna är lagom kalla tar du bort skalet och kärnhuset om du inte redan
gjort det. Ta bort ben och skinn från laxfilén och skär till den som en fyrkant. Skär till ett stycke av vitfisken med samma storlek och form. I en lättsmord grillform lägger du 6–10
skivor serranoskinka, som får överlappa varandra och som passar till fiskfiléernas längd.
Lägg laxen ovanpå och krydda med salt och peppar.
Lägg skivor med gul paprika
på laxen med dillkvistar ovanpå och avsluta med den röda paprikan. Lägg sedan vitfisken
ovanpå och krydda igen med lite salt och peppar.
Skinkan viker du över vitfisken och skjuter in den under laxens botten.
Nu har du en fiskerulle. Grilla den i 20–25 minuter i hög indirekt värme. Du kan eventuellt lägga på rökspån för att ge fisken lite röksmak vid grillningen.
Servera fiskrullen med färsk fettuccinipasta och spenat i gräddvitvinssås.

Basilika kyckling med svamp-risotto tillagat på grillen  (2012-05-28)

Ingredienser (4 Portioner)
  • 4 kycklingbröst
  • MARINAD
  • 50 g färska basilika blad
  • 0,8 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • SVAMPRISOTTO
  • 25 g Karl Johan svampar
  • 3/4 l varm kyckling -buljong
  • 2 små charlottenlök, hackade
  • 40 g riven parmasan ost
  • 50 g smör
  • 200 g risotto ris, t.e.x.. Arborio
  • ½ dl torrt vitt vin

I köket
Marinadens ingredienser läggs i en matberedare och mixas till en puré. Gör 5 eller 6 djupa skåror i kycklingbrösten. Placera köttet med den skårade sidan upp i ett djupt fat. Häll över basilika marinaden och använd en pensel till att arbeta in marinaden med. Täck fatet med hushållningsfilm och ställ den i kylskåpet och låt köttet marinera i minst 4 timmar.

Blötlägg svampen i 3 dl kokande vatten i en halvtimme. I mellantid kan du förbereda ingredienserna till risotto: värm upp buljongen, hacka charlottenlök och riv osten.

När köttet är färdigmarinerat görs risotton. Häll vattnet från svamparna ner i buljongen. Hacka svamparna och lägg dem åt sidan. Koka upp buljongen och skruva ner för värmen helt. Smält 25 g smör i en stor panna, tillsätt charlottenlök som steks i ungefär 3-4 minuter tills löken är mjuk. Tillsätt svamp och ris och låt det koka i ungefär 1 minut tills riset är genomskinligt. Häll över vinet och låt risen koka vid hög värme tills det nästan inte är mer vätska kvar.

Tillsätt en sked buljong. Det ska bubbla upp i den sekunden buljongen rör pannan. Låt det småkoka medans du ständigt rör runt tills nästan all buljong är borta. Häll på ytterligare en sked med buljong och låt också den koka in. Fortsätt med detta tills all buljong är använd och du har en tjock mjuk och blöt blandning. Detta tar runt 20 minuter.

Vid grillen
Halvvägs genom risotto-kokningen ska kycklingen tillagas. Grilla kycklingen direkt över medel värme i 10-12 minuter. Vänd det en gång under grillningen.

Tillbaka i köket
Varva ner resten av smöret och parmesanosten i risotton tills det är smält . Smaka av med salt och peppar (salt behövs såklart inte om buljongen och parmesanosten är saltade).
Fördela risotton på 4 tallrikar och lägg de grillade kycklingbitarna ovanpå. Det är viktigt att servera en risotto strax, annars fortsätter riset att suga upp vätska och risotton blir tjock och överkokt.

Helgrillad kalkon  (2012-05-25)

Ingredienser ( Portioner)
  • 1 hel kalkon – rek.vikt 4,5-5,5 kg.
  • 1 portion injektionsmarinad
  • ½ l vitt vin
  • ½ l ljummet vatten
  • 1 apelsin - i 8 båtar
  • 1 stort lök - i 8 båtar
  • 4 kvastar färsk temian
  • 2 stavar bladselleri - delade i mindre bitar
  • 2 msk. olivolja
  • Salt och peppar
I köket
Skölj och rensa kalkonen både invändigt och utvändigt och torka av med hushållspapper. Gnid kalkonen invändigt med salt och peppar innan den fylls med apelsin, lök, temian och selleri. Stäng ihop med en köttnål eller ett blött träspett. Injektionsmarinaden sprutas in i bröst och lår . Slutligen penslas skinnet med olivolja och kryddas med salt och peppar. Placera kalkonen i stekhållaren.

Vid grillen
Ställ folieformen med vatten och vitt vin på mitten av brikettgallret i klotgrillen med briketter hela vägen runtom – Cirkulär indirekt grillmetod. Se till att det inte ligger briketter direkt under kalkonen. Stekhållare med kalkonen placeras på grillgallret.
Fortfarande vid grillen

Om du tillagar kalkonen på en klotgrill behöver du fylla på ungefär en halv skorstenständare med briketter efter halva grilltiden beroende av vilka briketter du använder samt årstiden. Kom ihåg att flytta kalkon och droppform när du fyller på varma briketter. På en gasolgrill ställs folieformen under gallren ovanpå Flavorizer stängerna. Lägg på gallren igen ovanpå folieformen innan kalkonen läggs på. Se till att kalkonen ligger precis ovanför folieformen som samlar upp köttsaften som droppar ner. Ha öga på kalkonen i bland och droppa med skyn som du kan suga upp med en stekpipett. När kalkonen är färdig låt den vila i ungefär 15 minuter innan du skär ut den. Sila fettet från vätskan i folieformen och använd till en härlig sås.

Vit Sparrissoppa av Per Morberg  (2012-05-15)

Antal portioner: 4

 

Ingredienser

 

500g vit sparris
5dl kyckling- eller grönsaksbuljong
3-4st små knipplökar
2msk smör
1dl torrt vitt vin
5dl vispgrädde
salt och peppar
0.5st citron, pressad


Till garnering: slätbladig persilja

 

Gör så här

 

1. Om nederdelen på sparrisarna känns torr och träig – skär av och kasta.

2. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Låt skalen koka i buljongen i 5 minuter för att ta vara på sparrissmaken.

3. Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan.

4. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan.

5. Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar.

6. Hacka det vita på knipplökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skurna sparrisstängerna.

7. Tillsätt vin, grönsaksbuljong och grädde.

8. Koka upp och rör om då och då. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock.

9. Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i 3–4 minuter.

10. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar samt citronsaft.

11. Lägg de nykokta sparrisknopparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över.

12. Garnera med persilja, servera och njut…

 

Biff med enkla och smakrika tillbehör.  (2011-11-25)

Biff minute med rostade rödbetor och pepparrotsyoghurt

 

Antal portioner: 4

 

Ingredienser

4 st biffar à 160 g
6 st rödbetor
olivolja
2 msk finhackad färsk timjan
salt
vitpeppar
0.25 st rossi sallad
Pepparrotsyoghurt:
1 dl yoghurt
1 msk riven färsk pepparrot
salt
vitpeppar

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och klyfta rödbetorna, lägg dem i en form, droppa över olivolja och timjan. Salta och peppra.

3. Rosta dem i ugnen cirka 30-40 minuter, elelr tills de blivit mjuka rakt igenom.

4. Blanda yoghurt och pepparrot. Smaka av med salt och peppar och servera i en kopp vid sidan.

5. Riv salladen i mindre bitar och blanda med de rostade rödbetorna.

6. Banka försiktigt ut biffarna så att de blir cirka 5 millimeter tunna. Salta och peppra.

7. Grilla biffarna i het en grillpanna cirka 30 sekunder på varje sida.

8. Servera med sallad och yoghurtsås.

 

 


Råbiff på fyra sätt - Leif Manneström  (2011-11-25)

Råbiff på fyra sätt

 

Det här är en härlig rätt. De olika smaksättningarna gör de små biffarna till ett riktigt smakfyrverkeri. Här passar rådjur, älg och hjort bäst. Man måste använda rent magert kött, helt fritt från fett och senor. De som föredrar kan gärna lätthalstra biffarna, men innan garnityret läggs på naturligtvis.

 

Antal portioner: 4

 

Ingredienser

300 g finmalen rådjursfilé, fri från senor och hinnor
några stänk worcestershiresås
salt och nymalen svartpeppar

Variant 1
1 st rödlök, finhackad
4 tsk löjrom
4 tsk crème fraiche
4 st gräslöksstrån

Variant 2
1 tsk finhackad schalottenlök
1 msk chilisås
4 st kaprisbär
4 st sardeller

Variant 3
1 msk finskuren gräslök
4 st vaktelägg

Variant 4
4 st ansjovisfiléer
1 msk kapris
4 st rödlöksstrimlor
1 tsk dijonsenap
4 st salviablad
flingsalt

kall pilsner och angostura

 

Gör så här

 

1. Krydda rådjursfärsen med worcestershiresås, salt och nymalen svartpeppar. Forma 12 små biffar.

2. Lägg finhackad rödlök, löjrom, en klick crème fraiche och gräslöksstrån på fyra biffar.

3. Blanda den finhackade schalottenlöken med chilisåsen. Lägg den samt kaprisbär och sardeller på fyra av biffarna. Fördela finskuren gräslök på fyra biffar och toppa försiktigt med en vakteläggula på varje biff.

4. Fördela ansjovis, kapris och rödlöksstrimlor på de sista råbiffarna. Toppa med dijonsenap och salviablad. Strö lite flingsalt över det hela.

5. Servera med en rejäl angostura och en skummig pilsner.

 

 

Mannerströms Skånska Äppelkaka  (2011-11-25)

Till denna äppelkaka använder man farinstekt ströbröd och kavring. Kakan blir riktigt saftig och god!

 

Recept för 4 personer

Färdigt på: 1 tim
Ingredienser

2 dl ströbröd, vitt
1 dl kavring, mixad
1 dl skirat smör
0.5 dl brun farin
5 st Ingrid Marie-äpplen
4 msk socker
2 msk äpplejuice
1 st kanelstång
100 g smör

 

Gör så här

1. Mixa kavringen och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och lägg i smöret. Stek brödet, tillsätt därefter farinsockret och knaperstek sedan.

2. Skala, kärna ur och tärna äpplena grovt. Spara skal och kärnhus.

3. Lägg skal och kärnhus i en kastrull med socker, äppeljuice och kanelstång. Låt koka tills det tjocknar och sila sidan bort skräpet.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Koka de grovt tärnade äpplena i den silade lagen tills de mjuknar.

5. Varva brödet med äpplekompotten i cirka 12x4 centimeter stora springformar och avsluta med hyvlat smör. Baka i ugn 175 grader i cirka 30 minuter.

 

 

Per Morbergs Gubbröra  (2011-11-25)

En klassisk gubbröra med ansjovis och ägg. Gott på kavringstoast som förrätt!
 

Antal portioner: 4

Ingredienser

4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)

 

 

Gubbröra


125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök, hackad
Vitpeppar och ev. lite salt
Till garnering
4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån

 

Beer Can Chicken - från boken" Morberg Grillar"  (2011-08-17)

Det här receptet är lite som att sätta Bullens pilsnerkorvburk direkt på plattan. Ställ en form under burken så att du kan göra sås på saften från kycklingen.

 

Till 4 personer

 

1 stor färsk kyckling, ca 1,3 kg

1 liten burk öl, 33 cl

1 kvist färsk rosmarin

1 kvist färsk dragon

några kvistar färsk timjan

100 g smör

1/2 citron

1/2 dl olivolja

salt och peppar

3 vitlöksklyftor

1/2 chilifrukt, urkärnad

2-3 dl crème fraiche till sås

 

x, Ta fram kycklingen  rumstemperatur och drick upp hälften av ölen. Stick hål i ölburken på sidorna (ovanför ölen). Pula ner örtkvistarna i burken.

 

x, Smält smöret och pressa citronhalvan och gnid sedan in kycklingen med nästan all citronsaft, smöret och olivoljan. Salta och peppra rikligt både utanpå och inuti kycklingen.

 

x, Krossa vitlöksklyftorna. Häll det som är kvar av ctronsaften i kycklingen och pilla in vitlökskrosset och chilifrukten.

 

x, Trä kycklingen över burken och grilla den stående i klotgrill eller i annan typ av grill med lock i cirka 1 timme. Grillkolen ska ligga på sidorna i grillen, så att kycklingen grillas indirekt. Ställ en droppform under så att du kan ta vara på köttsaften. Kycklingen är klar när köttsaften i lårets tjockaste del är ljus och inte röd.

 

x, Lyft bort kycklingen från grillen och låt den stå i 10 minuter under folie så att den håller värmen.

 

x, Ta bort burken från kycklingen och servera kycklingen med grillade grönsaker, till exempel gul lök och morötter.

 

Hitta produkten "Weber Beer Can Chicken" på vår sida:

http://www.allsale.se/sv/universaltillbehoer-weber/weber-beer-can-chicken.php

 

Det här receptet och många fler av Morberg, hittar du i boken "Morberg Grillar":

http://www.allsale.se/sv/kokboecker/morberg-grillar.php?group=prod_prod_grp-s1/266

 

Hel Citronpepparlax  (2010-12-30)

1 hel sida färsk lax ungefär 1,5-2 kg - den får inte vara längre än din grill

1 msk olivolja

Citronpeppar

 

I köket
Dubbelvik en kraftig bit folie i lite längre längd än laxen. Vik upp kanterna så att oljan inte rinner ut över kanten och ner i grillen. Pensla folien med lite olja där fisken ska ligga. Placera laxen med skinnsidan neråt på folien. Strö över ett bra lager citronpeppar.
 
Vid grillen
Placera laxen med folie under på grillgallret på  indirekt värme. Det är viktigt att du har på locket under hela grilltiden – ungefär 25-30 minuter beroende på laxens tjocklek. Laxen är färdig när den har fått annan färg. Serveras med stor succé som förrätt eller huvudrätt till större middagar med tillbehör ni tycker om.

Helstekt oxfilé  (2010-12-30)

Ingridienser för 6-8 personer

1 hel oxfilé 1,5-1,8 kg

 

Marinad

3 msk brunt farinsocker

2 msk. söt chilisås

2 msk teriyakisås

2 msk. vatten

2-3 krossade vitlöksklyftor

Tabasco – smaka av

 

I köket
Skär bort senor och fett på filén. Blanda  ihop alla ingredienser till marinaden och lägg ner filén i en påse eller folieform med marinaden i. Låt filén dra övertäckta i ungefär  1-2 timmar i kylskåpet.

Vid grillen
Bryn filén på ett smort galler i 2-3 minuter på alla sidor över direkt värme. Eftersom marinaden är sockerhaltig får filén väldigt fort färg. Stanna vid grillen under hela bryningen. När filén har den önskade färgen flyttas den till den indirekta sidan av grillan där den grillas färdig i 20-25 minuter beroende av hur genomstekt du önskar filén ska vara. Pensla filén med marinad ett par gånger under grillningen medans du förbereder tillbehör som du gärna vill servera tillsammans med filén. Låt filén vila i ungefär 10-15 minuter innan du skär ut den och serverar.

 

Helgrillad kalkon  (2010-12-30)

1 hel kalkon – rek.vikt 4,5-5,5 kg

1 portion injektionsmarinad

½ l vitt vin

½ l ljummet vatten

1 apelsin - i 8 båtar

1 stort lök - i 8 båtar

4 kvistar färsk timjan

2 stavar bladselleri - delade i mindre bitar

2 msk. olivolja

Salt och peppar

 

I köket
Skölj och rensa kalkonen både invändigt och utvändigt och torka av med hushållspapper. Gnid kalkonen invändigt med salt och peppar innan den fylls med apelsin, lök, timjan och selleri.  Stäng ihop med en köttnål eller ett blött träspett. Injektionsmarinaden sprutas in i bröst och lår . Slutligen penslas skinnet med olivolja och kryddas med salt och peppar. Placera kalkonen i stekhållaren.  
Vid grillen
Ställ folieformen med vatten och vitt vin på mitten av brikettgallret i klotgrillen med briketter hela vägen runtom –  Cirkulär indirekt grillmetod. Se till att det inte ligger briketter direkt under kalkonen. Stekhållare med kalkonen placeras på grillgallret.

 

Fortfarande vid grillen
Om du tillagar kalkonen på en klotgrill behöver du fylla på ungefär en halv skorstenständare med briketter efter halva grilltiden beroende av vilka briketter du använder samt årstiden. Kom ihåg att flytta kalkon och droppform när du fyller på varma briketter. På en gasolgrill ställs folieformen under gallren ovanpå Flavorizer stängerna. Lägg på gallren igen ovanpå folieformen innan kalkonen läggs på. Se till att kalkonen ligger precis ovanför folieformen som samlar upp köttsaften som droppar ner. Ha öga på kalkonen i bland och droppa med skyn som du kan suga upp med en stekpipett. När kalkonen är färdig låt den vila i ungefär 15 minuter innan du skär ut den. Sila fettet från vätskan i folieformen och använd till en härlig sås

 

 

 

Ankbröst med grillade plommon  (2010-12-30)

  • 2 stora ankbröst
  • ½ kg. plommon
  • 3 kvastar timjan
  • Salt och peppar
  • 50 g hasselnötsflarn
  • Fina salladsblad fördekoration
I köket
Gör några skåror i ankbröstens skinnsida med en vass kniv. Undvik att skära  i köttet. Gnid in köttet med salt. Skölj plommonen, ta bort kärnorna och skär upp i båtar. Lägg ner ankbrösten i en folieform med 1 msk smör och 3 buketter timjan.
Vid grillen
Ankbrösten ska brynas ett par minuter på varje sida över direkt värme. Du får inte lämna grillen när du bryner ankbröst. Om det flammar upp flytta ankbrösten till indirekt värme och lägg på locket för att släcka lågorna direkt. När du tycker att ankbrösten har en fin färg flyttar du dem till indirekt värme. Här grillar du färdigt dem in 15-20 minuter. Ta bort ankbrösten och täck dem med folie – Låt vila i ungefär 15 minuter. Medans ankbrösten vilar sätter du folieformen med plommonen på grillen över direkt värme tills smöret är smält och saften börjar bubbla. Flytta plommonen till indirekt värme och låt plommonsåsen småkoka i ungefär ytterligare 5 minuter.  Bryna hasselnötsflarnen i en folieform över direkt värme tills de har önskad färg.. Skiva ankbrösten och dekorera med en botten av små fina salladsblad tillsammans med plommonsåsen. Toppa  med hasselnötsflarnen.

Smörstekta färska pilgrimsmusslor  (2010-09-12)

En underbar förrätt att servera ovanpå några salladsblad stänkta med citron och olivolja.

 

Hetta upp en stor stekpanna med riktigt smör.

Lägg i de färska pilgrimsmusslorna och stek dem i cirka 30 sekunder på varje sida. 

Krydda av med salt och peppar och serveras med citron och olivolja.

 

 

Löjromstoast - En av våra klassiker!  (2010-05-14)

Här handlar det om råvaror - Välj löjrom från Kalix eller Vänern!

 

Gör så här
Skär brödet i rektanglar och stek det frasigt i lite smör.

Forma rommen till "ägg" med hjälp av teskedar, och lägg på brödet.

Gör likadant med crème fraiche och lägg bredvid.

Finhacka rödlöken. Garnera toasten med lök och en dillvippa.

Vi brukar hacka ett rått ägg och separera äggulan som serveras till löjromstoasten.

 

En löjromstoast sitter aldrig fel, och särskilt gott blir det till ett glas mousserande vin.

Limoncello  (2009-12-30)

Limoncello är en traditionell digestif som serveras i södra Italien och längs med Amalfikusten, gärna efter en riktigt god middag.

 

Skala bort citronernas ytterskal. Använd osthyvel eller cesztjärn. Var noga med att inte få med det bittra, vita innerskalet. Lägg skalet i spriten och låt det dra i 20 minuter till 3 timmar.
Det är den här proceduren som avgör hela kvalitén, och vilken smakstyrka du vill ha. Smaka av under marineringen. Pressa därefter ur all citronsaft och sila det genom ett fin sil. Inget kött ska finnas med.

 

2 citroner

38 cl okryddat brännvin

18 cl sockerlag (1dl socker och en 1dl vatten som värms i kastrull så att sockerkristallerna smälter. Kyl av.)

Saftiga Lussekatter  (2009-11-20)

Oslagbara, saftiga Lussebullar som både är nyttigare och håller längre! Det brukar bli ca 35 bullar om man följer det här receptet.

 

Smält 100g smör i en kastrull. Tillsätt 5dl mjölk och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).

Smula jästen i en stor bunke och tillsätt 2paket saffran. Häll degspadet över och rör om så att jästen (50g) löser sig och degspadet blandas med saffranet. Tillsätt 250g kesella, 2dl socker, 0,5tsk salt och ca 16dl vetemjöl. 

Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på smorda plåtar.

Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.

Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.


 


Helstekt oxfilé med lyxig italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål  (2009-11-20)

Recept beräknat för 6 personer.

 

1 kg
oxfilé, hel, färsk (eller fryst)
Smörstekta kantareller
4,5 dl
kantareller, gula, eller trattkantareller
1,5 msk
smör
1,5 msk
persilja, hackad


salt och peppar
Italiensk potatiskaka
(räcker till 8 personer)
3,75 paket
bacon, skivad eller Italiensk pancetta
7,5 st
bakpotatis(ar), stora
1,5 msk
maizena
300 gram
parmesanost
3 msk
basilika, färsk, finstrimlad
1,5 msk
körvel, finstrimlad
1,5 tsk
timjan


salt och peppar
Krämig savoykål
1,5 msk
smör
6 dl
savoykål, strimlad, eller grönkål
1,5 st
Schalottenlök(ar)
0,75 dl
vitt vin
2,25 dl
grädde
Rödvinssky
1,5 msk
smör
0,75 st
gul lök(ar)
1,5 st
vitlöksklyfta(or)
3 dl
rött vin
0,75 msk
kalvfond
1,5 krm
torkad timjan
1,5 st
lagerblad
0,75 msk
maizena
1,5 nypa(or)
strösocker


salt och peppar
till garnering


timjan


gourmetsalt


svartpeppar från kvarn

 

Tillagning

1. Börja med potatiskakan och den ska göras minst 3 tim i förväg för att man ska kunna skära den i skivor.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén medium med innertemperaturen ca 55 – 58 grader och låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.

3. Fräs under tiden finhackad schalottenlök tillsammans med savoykålen i några minuter i smör. Tillsätt vitt vin och grädde. Låt kålen sjuda på svag värme så att grädden kokar in och blir krämig. Smaka av med salt och peppar.

4. Gör rödvinsskyn genom att fräsa lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad. Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite maizenamjöl. Sila skyn i en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.

5. Innan serveringen steks kantarellerna i smör och finstrimlad persilja tillsätts. Krydda med salt och peppar.

6. Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna. Skiva upp oxfilén och lägg skivorna på den varma savoykålen. Strö de smörstekta kantarellerna ovanpå och garnera med färsk timjan, flingsalt och några varv från svartpepparkvarnen. Avsluta med att hälla på lite rödvinssky över köttet.


Italiensk potatiskaka:
1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som "takpannor" där skivorna överlappar varandra.

2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.

4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.

 

Piggvar i ugn  (2009-09-30)

Piggvar - "Havets svan" - är en av de finaste fiskar man kan äta med sitt vita, fasta kött. 

Vi brukar tillaga den hel i ugnen, och en fisk till minst 4 personer (täcker en ugnsplåt) tar ca 30 minuter att tillaga i 200 grader. Salt och peppar är det enda som behövs. Fisken är klar när köttet börjar att släppa från benen.

Servera fisken med potatis, skirat smör, citron och pepparrot. Garnera med persilja.

Kladdkaka  (2009-09-19)

Ett riktigt pålitligt recept, där kakan blir så där kladdig som man vill ha den....mmmm.....!

Receptet har vi fått från en fantastisk familj där en av sönerna lagade den till oss vid en middag.

 

Smält 100 gram smör i en kastrull. Tag av den från spisen och häll i 2 dl mjöl, 3 dl socker, 2 msk kakao, 2 msk vaniljsocker, 2 ägg. Rör ihop allt och häll i en smord form. Ställ in den i 175 grader varmluftsugn i ca 18 minuter (ska vara riktigt seg och kladdig när den tas ut då den eftergräddas). 

 

Servera gärna med en klick punschgrädde (vispad grädde med en skvätt punsch i) eller vaniljglass. 

Lättstekta grönsaker  (2009-09-16)

Det här receptet fick vi från en restaurang på Seychellerna, Banyan Tree som serverar fantastisk mat och har en alldeles förträfflig service.

Rätten fick vi som en liten aptitretare, serverad tillsammans med olika små bröd i en korg. 


Stek valda grönsaker (finhackade) t ex körsbärstomater, rödlök, gurka, paprika, sockerärtor... i olivolja och saffran. Tillsätt fransk senap och lime juice. Blanda ihop allt och det är färdigt att servera!

 

Kan läggas som en klick på tallriken, på en skiva rostat bröd, en sked, ...

Hallonpaj  (2009-09-11)

Lätt- och snabblagad hallonpaj med nästan ingen disk..!

 

Det här receptet kommer från vår äldsta dotter som alltid har många järn i elden....

 

Smält 150-250 gram smör i en kastrull. Ta av den från plattan och blanda i 4 dl havregryn, 4 dl socker och 4 dl mjöl.

Lägg ut ca 1000 gram hallon, kan tas direkt från frysen, i formen och häll degen över. Sätt in i ugnen på 125-150 grader i ca 10-15 minuter.

 

Smakar alldeles fantastiskt med mjukrörd vaniljsås eller glass! 

 

La Scalas - Pasta all'Arrabiata  (2009-09-11)

Vid Bel Ombre på Seychellernas västkust ligger den lilla italienska restaurangen La Scala där jag blev totalt hänförd i deras heta Pasta all'Arrabiata. För att komma i stämning rekommenderar jag en Amarone Classico, häll upp ett litet glas och dröm dig bort...

 

Koka 250 gram penne-pasta i en stor kastrull med riklig mängd vatten. Skiva chilin och värm en stekpanna med olivolja, strö i socker och fräs vitlök och chili. Klyfta de 2 tomaterna och skär ur kärnhuset och strimla ner tomatköttet. Häll i tomaterna, persiljan, citron och pasta och rör om. Krydda av med salt och peppar samt ringla över vinägern, servera genast.

 

Bon appetit!

 

 

Ananaspaj  (2009-09-11)

En frisk paj som är lika god till fikat som efter maten. Vi hade nöjet att äta den första gången hemma hos goda vänner i Fjärås. Vi satt på deras veranda och tittade ut över en liten by av hus som för tankarna tillbaka till sagoböckernas värld..

 

Börja med att blanda ihop ingredienserna till pajdegen, som består av 150 gram smält smör, 1 dl socker, 3 dl mjöl, 1 tsk bakpulver.

När allt är väl blandat trycker man ut degen i en form.

 

Fyllningen röres snabbt ihop och består av 1 stor burk krossad ananass, 1 liten burk Créme Fraiche, 1 dl socker och 1 tsk vaniljsocker.

 

Ställ in pajen i ugnen, 220 grader, och låt den vara där i 20-30 minuter.

 

Servera gärna med lättvispad vaniljsås eller en klick vaniljglass!

Grillade havskräftor  (2009-09-11)

På Anholt kan man fortfarande idag handla havskräftor direkt från fiskebåtarna och vad kan vara bättre än en grillfest på havskräftor?

 

Dela havskräftorna med en vass kniv på längden, ta bort magsäcken och tarmen. Pensla kräftorna med oljan som tillverkats på 1 dl matolja, 2 vitlöksklyftor, 1/2 pressad citron, finhackad dill och salt & peppar.Lägg dem på galler och grilla i några minuter på varje sida. Pensla med oljan under grillningen.

 

Smaklig spis som vi säger i Danmark!

Citronolja  (2009-09-11)

Blanda pressad citron med olja eller låt skalet av en citron dra ett dygn i olja och ta sedan bort de. Skalet skall vara tunt, undvik vitan.

Mörk chokladtryffel  (2009-09-10)

30-35 stycken: 200 gr mörk choklad, 1 dl vispgrädde och 50 gr smör

 

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka uppgrädden och smöret. Häll över chokladen och rör till en slät tryffel. Låt stå och svalna till spritsbar konsistens. Spritsa eller rulla kulor med hjälp av två skedar eller handflatorna. Vänd tryffeln i florsocker/kakao tills den är vackert vit/brun.

 

Vi rekommenderar
Mondaine Klocka Evo 40 SBB Big Date

1 795,00 SEK

Menu Taklampa Dancing Pendant

4 995,00 SEK

PineApple Bordslampa XSmall

1 995,00 SEK

995,00 SEK

1 975,00 SEK

Wüsthof Classic Ikon Knivset 9877

4 995,00 SEK

665,00 SEK

Allsale of Brands AB

Datavägen 12A

S-436 32  ASKIM

SWEDEN

 

Tel  070 555 39 21

Nyheter
Om Allsale of Brands
Köpvillkor
Fraktvillkor
Mitt konto
Kontakta oss
Kundtjänst
Returhantering