Allsale - Logotype
  Supersök
 
 
  Sök varumärke
 
Visa
MasterCard
Klarna Faktura Konto
Postförskott
DHL
UPS
 
 

Helstekt oxfilé med lyxig italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål

Publicerad: 2009-11-20

Recept beräknat för 6 personer.

 

1 kg
oxfilé, hel, färsk (eller fryst)
Smörstekta kantareller
4,5 dl
kantareller, gula, eller trattkantareller
1,5 msk
smör
1,5 msk
persilja, hackad


salt och peppar
Italiensk potatiskaka
(räcker till 8 personer)
3,75 paket
bacon, skivad eller Italiensk pancetta
7,5 st
bakpotatis(ar), stora
1,5 msk
maizena
300 gram
parmesanost
3 msk
basilika, färsk, finstrimlad
1,5 msk
körvel, finstrimlad
1,5 tsk
timjan


salt och peppar
Krämig savoykål
1,5 msk
smör
6 dl
savoykål, strimlad, eller grönkål
1,5 st
Schalottenlök(ar)
0,75 dl
vitt vin
2,25 dl
grädde
Rödvinssky
1,5 msk
smör
0,75 st
gul lök(ar)
1,5 st
vitlöksklyfta(or)
3 dl
rött vin
0,75 msk
kalvfond
1,5 krm
torkad timjan
1,5 st
lagerblad
0,75 msk
maizena
1,5 nypa(or)
strösocker


salt och peppar
till garnering


timjan


gourmetsalt


svartpeppar från kvarn

 

Tillagning

1. Börja med potatiskakan och den ska göras minst 3 tim i förväg för att man ska kunna skära den i skivor.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén medium med innertemperaturen ca 55 – 58 grader och låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.

3. Fräs under tiden finhackad schalottenlök tillsammans med savoykålen i några minuter i smör. Tillsätt vitt vin och grädde. Låt kålen sjuda på svag värme så att grädden kokar in och blir krämig. Smaka av med salt och peppar.

4. Gör rödvinsskyn genom att fräsa lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad. Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite maizenamjöl. Sila skyn i en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.

5. Innan serveringen steks kantarellerna i smör och finstrimlad persilja tillsätts. Krydda med salt och peppar.

6. Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna. Skiva upp oxfilén och lägg skivorna på den varma savoykålen. Strö de smörstekta kantarellerna ovanpå och garnera med färsk timjan, flingsalt och några varv från svartpepparkvarnen. Avsluta med att hälla på lite rödvinssky över köttet.


Italiensk potatiskaka:
1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som "takpannor" där skivorna överlappar varandra.

2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.

4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.

 

 
Veckans kampanj!
 
Jacob Jensen T1 Telefon
Jacob Jensen T1 Telefon

795,00 SEK

ALLTID FRAKTFRITT!

 
Design-artiklar
 
Jacob Jensen Vattenkokare 0,6liter
Jacob Jensen Vattenkokare 0,6liter
 
Avfallskvarn Insinkerator Evo 200
 
Grubs SuperSport 12.5 Sportstövel 46
 
Plastmatta Flower Svart
Plastmatta Flower Svart 70x300
 
Artwood Soffbord Vintage
Artwood Soffbord Vintage L

Allsale of Brands AB

Datavägen 12A

S-436 32  ASKIM

SWEDEN

 

Tel  070 555 39 21

Nyheter
Om Allsale of Brands
Köpvillkor
Fraktvillkor
Mitt konto
Kontakta oss
Kundtjänst
Returhantering